вівторок, 14 травня 2019 р.

НАША ЯГОДКА ЄЛИЗАВЕТА ДОСЛІДИЛА КІНЕМАТОГРАФІЧНУ СПАДЩИНУ АКТОРА ТА РЕЖИСЕРА ЛЕОНІДА БИКОВА


Єлизавета Ягодка, учениця 9 класу разом зі своїм  науковим керівником Бородаєм О.В. представили роботу на  Всеукраїнський конкурс учнівської творчості у номінації «Їсторія України і державотворення».  Роботу «УКРАЇНСЬКЕ КІНО ЛЕОНІДА БИКОВА» було відзначено найвищою нагородою.

Юна дослідниця  показала, якими були українські витоки митця,  як в акторських та режисерських роботах Л. Бикова проявились його український характер, український погляд на світ і мистецтво, його любов до України, і прагнення поділитись цією любов’ю з глядачем. Вибір теми дослідження невипадковий.  У грудні 2018 року ми відзначали 90-річчя від дня народження Л. Ф. Бикова. Показовим є те, що Леонід Биков  виріс і сформувався як українець і гуманіст у Краматорську, де він прожив свої перші 18 років, де залишив своїх друзів дитинства та юності, дружбу з якими зберіг на все життя, куди в селище Прокатників, вже будучи відомим актором, приїжджав до своїх батьків та привозив до них на літо внучат, своїх дітей Олеся та Мар’яну . Відомі слова, сказані Леонідом Биковим, уже відомим митцем, популярним у глядачів: «Моє коріння – в селищі Прокатка , що на околиці Краматорська. Там мій початок».
У своїй роботі автор приходить до висновків, що Л.Биков  завжди залишався українцем, відтворюючи  на екрані українські типажі та характери і, головне, український погляд на світ.  У творчості Л. Бикова виразно проявилося споконвічне прагнення українців до свободи. Він завжди залишався вільним від ідеологічних догм і штампів, принципово відстоював  право митця на власне творче  обличчя.
Духовні, моральні цінності, які ніс з екрану Биков-актор і Биков-режисер, були доведені самим життям Бикова-особистості.
Без перебільшення можна сказати, що акторська і режисерська спадщина Леоніда Бикова є однією з найяскравіших сторінок в історії українського кінематографа.  
Вітаємо Єлизавету та її керівника з перемогою. Бажаємо нових творчих доробків, реалізації нових задумів. Вдячні за можливість доторкнутися  ще раз до творчості Великого нашого земляка –Леоніда Бикова.

Перемоги гімназистів у  подібних конкурсах доводять , що саме творче мислення учнів поповнює їх знання, вчить аргументовано захищати власну точку зору, свідомо і творчо використовувати багаж знань для розв’язання практичних завдань, жити цікавим життям.

Немає коментарів:

Дописати коментар