вівторок, 28 травня 2019 р.

ЧИТАЙ-ПИШИ!


Київська поїздка Єлизавети Кобзар – переможця
Конкурсу «Читай – пиши» 
Протягом 24-26 травня 2019 р. 6 переможців конкурсу «Читай-пиши», учнів із Донецької та Луганської областей, стали учасниками багатьох надзвичайних подій у місті Києві.

Кобзар Єлизавета, учениця Краматорської української гімназії, зі своїм учителем Мельник Іриною Романівною були запрошені до столиці на церемонію нагородження. Захід відбувався 25 травня під час Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» за участю таких відомих критиків, громадських діячів, літературознавців і письменників, як: Тетяна Стус,  Ганна УлюраІрина Славінська, Андрій КурковАнастасія МузиченкоЄвген Стасіневич та інших.
Ліза як переможець Конкурсу отримала диплом від «Благодійного фонду Сергія Жад диплом НЦ «Мала академія наук України» «За непересічні творчі здобутки»ана», , грамоту й книги від порталу «БараБука» й цінний приз – електронну книгу. Десятикласниця  написала відгук на книгу сучасної письменниці Дзвінки Матіяш «Марта з вулиці святого Миколая».
Пані Дзвінка, передаючи Лізі подарунки, зазначила: «Мене дуже зворушило те, що Єлизавета дуже схожа на героїню книги. І героїня книги, і Єлизавета мріють стати художницями, так що я бажаю, щоб ця мрія здійснилися.  І ще є подарунки особисто від мене. Це вже доросла книга «Роман про Батьківщину», із якою я побувала на Донбасі вже декілька разів. Краматорська українська гімназія   це один із моїх улюблених навчальних закладів, я би хотіла тут навчатися.  Пам’ятаю, коли у мене були там зустрічі і з учнями, і з учителями. Це тоді була одна з моїх найкращих зустрічей. Є ще один подарунок. Це намисто із ягід, яке свого часу для однієї з поїздок на Донбас для мене виготовила дівчина, яка вже закінчила художню академію в Києві. І для всіх моїх поїздок на Донбас вона виготовляла якесь намисто. І всі вони залишалися там, дуже часто рвалися, коли закінчувалася остання  презентація.  І це єдине, яке не порвалося. Воно там уже було, і воно має туди повернутися».
Протягом трьох днів перебування в Києві переможці Конкурсу відвідали з екскурсією комплекс «Києво-Печерська лавра» й інші столичні пам’ятки архітектури й культури, стали учасниками кількох заходів на «Книжковому Арсеналі», зокрема зустрілися з відомим сучасними письменниками й дали інтерв’ю в прямому ефірі на «UA: Радіо Культура», милувалися столичними краєвидами під час мандрівки теплоходом.
Щира подяка всім організатором Конкурсу «Читай – пиши», зокрема Сергієві Жадану та його дружині Ірині Куніциній, Марині Конєвій і порталу «БараБука». Найкращі привітання з підкоренням Джомолунгми благодійникам  заходу Роксані Літинській  та  Денисові Угрину. Це подружжя з Лондона, щоб привернути увагу до конкурсу й зібрати необхідні кошти на його організацію та проведення, підкорило Еверест і стало першим українським подружжям, яке зійшло на найвищу гору світу. Саме завдяки «Благодійному фонду Сергія Жадана» й фінансовій підтримці  БФ «Ukraine Charity» відбувся  Конкурс «Читай – пиши». За словами Дениса Угрина, діти зі сходу України «повинні мати шанс не тільки пізнавати світ через нашу літературу, але й додавати до сучасної літератури. Їм є чим поділитися».
Вітаємо Єлизавету та її вчителя Ірину Романівну з перемогою в конкурсі й бажаємо їм підкорення життєвого й творчого Евересту!



Немає коментарів:

Дописати коментар